Emotionele autoriteit
Jouw emotionele autoriteit vertelt je dat je de tijd mag nemen om beslissingen goed in te voelen voordat je een besluit maakt. Impulsieve beslissingen zijn aan jou niet besteed. Dat is juist voor iemand met de sacrale autoriteit. Het gaat bij jou ook niet over ‘nadenken’ over een beslissing want dat doet iemand met de mentale autoriteit. Jij mag met jouw emotionele autoriteit de tijd nemen om al jouw emotionele waves te doorlopen, totdat je helderheid voelt.
Wat je eerst nog mag weten over het emotionele centrum:
Het emotionele centrum wordt in de literatuur ook wel het Solar Plexus genoemd. Dit centrum is een motorcentrum en een bewustzijnscentrum. Dit centrum gaat over emoties, gevoelens en sensitiviteit en het heeft een energieveld dat in golven gaat. Het kent verschillende golven die bewegen tussen gevoelens van ‘highs’ (euforie) en ‘lows’ (neerslachtig). Hier bevindt zich echte dualiteit. Met dit centrum gedefinieerd, staan gevoelens en emoties centraal in jouw leven.
Pure emoties ontstaan vanuit chemische processen, aangejaagd door hormonen zoals adrenaline, testosteron en serotonine. Dat betekent dat je aan je emoties niet direct betekenis hoeft te geven. Hier zul je vermoedelijk aan moeten wennen, want we hebben aangeleerd gekregen om redenen te hebben voor de emoties die we voelen. Voel je je verdrietig? Dan wordt je meteen gevraagd waarom je verdrietig bent. Je hoeft het antwoord niet te weten. Waarnemen dat je dit voelt is voldoende. Het label dat je er aan hangt, is je eigen interpretatie. Je hoeft je emoties niet persoonlijk te maken of je ermee te identificeren. Het zijn gevoelens die komen en weer gaan.
Het emotionele centrum kent ook angst in de vorm van nervositeit. Het gevoel van de knoop in je maag komt vanuit je emotionele centrum.
Emotionele golven (waves)
Het emotionele centrum kent 3 verschillende golven;
Individuele golf
Van poort 55 naar poort 39 en van poort 22 naar poort 12.
Een overwegend kalme golf, totdat je ineens in een hoge piek of een diep dal terecht bent gekomen. In het diepe dal trek je jezelf het beste terug om de golf ‘uit te zitten’.
Collectieve golf
Van poort 30 naar poort 41 en van poort 36 naar poort 35.
Deze golf gaat over verlangens en teleurstelling. Je beleeft een bepaalde ervaring en als deze niet is zoals je verwachtte, dan crash je emotioneel. Hoe hoger de verwachting, hoe dieper de crash. Deze golf gaat van hoop naar pijn en weer terug naar hoop, wederom opgevolgd door pijn, etc.
Tribale golf
Van poort 49 naar poort 19 en van poort 37 naar poort 40.
Deze golf beweegt in relatie tot mensen in jouw directe omgeving. Het is een explosieve golf. Het bouwt zich langzaam op totdat er ineens een uitbarsting is. Je hebt de opbouw vooraf vaak niet door. Na een heftige huilbui of ruzie kun je zien dat er eigenlijk al meer speelde vooraf. Deze golf is onvoorspelbaar en het kan je ’s ochtends met een compleet ander gevoel dan gisterenavond doen opstaan.
Poort 6
Poort 6 is de poort van conflict en de emotionele golf van poort 6 naar poort 59 is een mix van alle bovenstaande golven. Dit is een complexe golf want je herkent hier een beetje van alles.
Er kunnen verschillende waves tegelijk plaatsvinden en elke wave kan weer een andere lengte hebben. Zo kan een emotionele wave 10 minuten duren of soms wel maanden tot een jaar. En wanneer een wave eindigt omdat je helderheid ervaar, kan een andere wave alweer gestart zijn of kort na de helderheid weer een nieuwe wave starten. Afhankelijk van je zelfreflecterende vermogen en je zelfkennis kun je een wave heel intens beleven of juist minder bewust aanvoelen.
Mijn persoonlijke tip: check in jouw bodygraph welke kanalen jij gedefinieerd hebt en vraag jezelf af of je jouw waves al herkent. Ik vond dat in het begin heel erg lastig (ik heb kanaal 30-41 en 6-59). Ik heb 3 maanden lang mijn gemoedstoestanden getrackt met de app “Moody”. Ik vulde een paar keer per dag in hoe ik me voelde aan de hand van smileys. Na enkele weken begon ik zelf heel duidelijk het patroon van mijn collectieve wave te zien. Dat was verhelderend en dat gaf me vertrouwen om identificatie met emoties los te laten en rustig mijn crashes uit te zitten door ruimte te maken voor mezelf.
Je emotionele autoriteit volgen
Je hebt nu gelezen dat het emotionele centrum pulserende, emotionele energie voor jou creëert. En die energie is jouw hulpmiddel bij het nemen van beslissingen.
Doordat jij continue emotionele golven actief hebt, staan emoties centraal in jouw leven. Die emotionele golven zijn nooit vlak, je bent altijd ergens op de lijn van de golf van een emotie. Dat betekent dat er voor jou geen volledige waarheid in het moment is. Want je bent gekleurd door emotie. Beslissingen nemen voor morgen of over je verdere toekomst die je dus NIET impulsief. Er wordt in relatie tot Human Design vaak gezegd dat mensen met de emotionele autoritreit een nachtje (of meer) moeten slapen over hun beslissing.
Sidenote: beslissingen over iets waarvan de actie enkel invloed heeft in het -nu- mag je wel “impulsief” nemen. Je volgt dan natuurlijk de sacrale reacties van je lijf. Hierbij is het helpend dat je bevraagd word door gesloten vragen. Je leest hierover extra informatie op de pagina van de sacrale autoriteit.
Voorbeelden van beslissingen door emotionele autoriteit
- Volgende week uit eten met je familie
- Online shoppen
- Je zomervakantiebestemming kiezen
- Solliciteren op die leuke baan
- Inhuren van een VA in je bedrijf
- Opgeven voor vrijwilligerswerk
- Een nieuwe opleiding/cursus starten
De acties die voortkomen uit deze beslissingen zijn niet meteen zichtbaar of geregeld. Je online geshopte kleding wordt pas morgen bezorgd, de zomervakantie is pas over enkele maanden, die baan start pas over 2 maanden etc. Hiervoor geldt dus de emotionele autoriteit.
Voorbeelden van beslissingen door sacrale reactie
- Je loopt in de stad, hebt honger en kiest voor een pokebowl of Bakkerij Bart.
- Je bent de hele ochtend al binnen en de buurvrouw nodigt je uit voor een lunchwandeling
- Appje van een vriendin of je nu even headspace hebt om te bellen
- Boodschappen in de supermarkt, je komt een bekende tegen en je kiest of je wel/niet wilt begroeten
De acties die voortkomen uit deze beslissingen vinden -direct- plaats. Je gaat ter plekke lunchen, je gaat zo lunchwandelen, je vriendin heeft je nu nodig en die ontmoeting gebeurt op het moment dat je in de supermarkt bent. Hiervoor mag je afgaan op je sacrale reacties.
Emotionele helderheid
Maar wanneer maak je nou uiteindelijk een keuze? Hoeveel nachtjes moet je ergens over slapen? Hoe lang moet je wachten?
Als je voor een keuze staat (je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd voor een diner bij je schoonfamilie) dan kun je in dat moment alvast constateren wat jouw sacrale reactie is; ja of nee (mwah is ook een nee). Vervolgens laat je het los, ga je door met je leven en vraag je je ’s avonds, de volgende ochtend en de volgende middag nog een keer af of je dit graag wilt. Als het antwoord nog steeds ja is, dan kun je er op vertrouwen dat je toe kunt zeggen.
Soms heb je hele grote beslissingen (wisselen van baan, een huis kopen etc) en merk je dat je steeds wisselt tussen ja en nee. Zolang je wisselt van ja en nee zit je nog op je emotionele golf. Je geeft ruimte aan alle emoties die op je golf voorbij komen en je wacht dan tot je helderheid hebt. Helderheid kan voelen als neutraal, kalmte, rust, zelfverzekerdheid. Voor mij voelt emotionele helderheid als een soort steadyness, een anker dat wordt uitgegooid.
Je gebruikt dus wel steeds je sacrale reacties om bij jezelf in te checken gedurende de golf. Maar je verbindt er op dat moment nog geen actie of besluit aan vast. Dat doe je wanneer je helderheid hebt.
Lifehacks bij de emotionele autoriteit
- Communiceer dat je tijd nodig hebt om te beslissen. Dat kan door te zeggen: “Daar wil ik over nadenken, ik kom er (over)morgen bij je op terug.” Of “Daar ga ik even een nachtje over slapen, je hoort morgen van mij.”
- Zelfs wanneer je helderheid hebt, is er slechts 80% waarheid voor jouw beslissing. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je uiteindelijk toch ergens geen zin in hebt, ookal had je helderheid om wel af te spreken. Communiceer dus naar de mensen in je omgeving dat je er altijd op terug wilt kunnen komen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Dat lijkt me een goed idee, maar pin me er niet op vast. Misschien denk ik er straks anders over.”
- Informeer sowieso je dierbaren om je heen over je emotionele autoroteit. Leg uit hoe jouw emotionele golven werken en dat je meer tijd nodig hebt om goed aan te kunnen voelen of je iets wilt. Leg ook uit dat jij niet gemaakt bent voor impulsieve beslissingen over de toekomst en je bent ook niet gemaakt om ‘goed na te denken’ met je mind over beslissingen. Mensen in jouw omgeving hoeven niet de moeite te nemen om met je in gesprek te gaan voor voor- en nadelen lijstjes en adviezen. That doesn’t work for you 😉
“There is no truth in the now.”
Quote Ra Uru Hu (grondlegger Human Design)