Zelf heb ik van mijn 13e tot aan mijn 26e geworsteld met Binge Eating Disorder. Het startte met emotie-eten (vanuit mijn ongedefineerde milt: ik voelde me heel alleen en onveilig) en mondde uit in enorme eetbuien. Heel veel en heel vaak. Op mijn 26e ging ik in therapie en ik heb zo’n 4 jaar gedaan over mijn herstel.

Vele jaren later startte ik mijn coachingspraktijk voor mensen die worstelen met emotie-eten, eetbuien, zelfliefde en lichaamsacceptatie. Ik heb honderden coachees gesproken en gecoacht en ken daardoor het hele brede palet van emotie-eten, stress-eten, frustratie-eten, eetbuien, vreetbuien en de vele verschillende eetstoornissen (ik sprak vooral mensen met eetbuienstoornis, boulima, orthorexia en eetstoonis NAO (OSFED)).

In 2020 verdiepte ik me in Human Design en in 2021 implementeerde ik Human Design in mijn coachingpraktijk. Ik heb ruim 70 mensen specifiek geholpen met het onderzoeken van hun emotie-eten en eetbuien, aan de hand van Human Design. We keken dan vooral naar het energietype en de centra.

Het valt me steeds vaker op dat er specifieke poorten worden gelinkt aan eetbuien, emotie-eten en eetstoornissen. En om heel eerlijk met je te zijn, irriteert mij dat soms. Want als ervaringsdeskundige en expert op het gebied van verstoorde relaties met eten, weet ik als geen ander dat elke vorm van emotie-eten, eetbuien of eetstoornis weer anders is. Net zoals we zeggen in Human Design dat iedereen uniek is 😉

Even over emotie-eten

Emotie-eten is iets anders dan het hebben van eetbuien. Daar zitten al vele nuances. Emotie-eten wordt vooral aangedreven door emoties, waar weer niet-helpende overtuigingen en conditioneringen onder liggen. Dit uit zich vaker in snaaibuien die gedurende de dag plaats kunnen vinden. Dit hoeven geen grote porties te zijn, maar dat kan wel. Het palet van emoties is breed en begint met de 4 b’s; boos, bedroefd, bang en blij. Daaronder kun je vele andere emoties vinden, zoals de not-selfs van de energietypen uit human design; frustratie, woede, verbittering of teleurstelling. In mijn praktijk merkte ik dat veel mensen met emotie-eten onder hun primaire emoties ook secundiare emoties ervaarden en zich hier niet bewust van waren. Bijvoorbeeld: boos omdat een vriendin een afspraak afzegde. Na doorvraag bleek er teleurstelling achter te zitten en daarachter zit zelfs nog verdriet. Emotie-eten is een copingmechanisme en kan daarom als ‘verslavend’ aanvoelen.

Even over eetbuien

Eetbuien kunnen voorkomen uit emotie-eten, maar eetbuien kunnen ook voortkomen uit dieetgedrag. Wanneer je lichaam tijdens een dieet een bepaalde mate van schaarste (van algemene energie, maar kan ook schaartse van bepaalde voedingsgroepen zoals koolhydraat-arm) ervaart, zal het er alles aan doen om cravings te creëeren op de momenten dat de schaarste over is. Zowel fysiek als mentaal. Dit gaat dan gepaard met disbalans in hormonen (leptine, ghreline) en metabolisme. Wist je dat je ook eetbuien kunt hebben als je structureel te weinig drinkt? Dat komt omdat je honger- en dorstcentrum in je hersenen naast elkaar zitten en je daardoor kun denken dat je trek hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt.

Ik kan nog veel meer vertellen over de het ontstaan van eetbuien, emotie-eten en eetstoornissen. Dat heb ik al gedaan op mijn oude website van mijn vorige coachtingpraktijk Spicy Pepper Coaching. Zeker even bezoeken, als je hier meer over wilt weten.

Even over eetstoornissen

Wanneer bepaald eetgedrag een dermate grote lijdensdruk met zich mee brengt, dan spreken we van een eetstoornis. Eetstoornissen kunnen op allerlei manieren ontstaan. Vaak heeft het te maken met persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme, introvert/extravert, sensitiviteit, controledrang, faalangst etc. (wat op te sporen is via centra/poorten/kanalen) mogelijk in combinatie met een (traumatische) gebeurtenis en/of negatieve overtuigingen (in Human Design noemen we dit conditioneringen). Soms wordt een eetstoornis doorgegeven door inter- of transgenerationele overdracht. Enkel een arts of psychiater kan dit officieel vaststellen volgens het handboek DSM-5. Een eetstoornis is een serieuze, psychische aandoening waarvoor specifieke en gespecialiseerde hulp voor nodig is. Vermoed je dat je een eetstoornis hebt? Zoek dan hulp bij je huisarts, maar ga het niet alleen ‘aan’ met behulp van Human Design. Wanneer je inmiddels enkele maanden in herstel bent, kan Human Design wel een mooie, aanvullende tool zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Even over overtuigingen en conditioneringen

Wanneer je jouw eetbuien of emotie-eten wilt onderzoeken, dan is het helpend om eerst te kijken naar welke conditioneringen je hebt en waar ze vandaan komen. Ben je opgegroeid met een altijd-diëtende moeder? Ben je daardoor vet-fobisch, waardoor de angst om dik te worden ontstaan is en ben je daarom ook altijd aan het diëten incl. de oncontoleerbare snaaibuien? Is jouw verstoorde relatie met eten ontstaan omdat je totaal bent doorgeslagen in het hebben van controle ergens over (je eetgedrag) en blijkt dat niet zo te zijn? Of heb je jezelf aangeleerd dat je steeds eet wanneer je je moe voelt (lage bloedsuikerspiegel?) Of ben je meer gaan emotie-eten na een relatiebreuk of na het verliezen van iets anders, zoals een baan? Het kan lastig zijn om dit uit te pluizen. En dat is waar Human Design kan helpen!

Daarom wil ik je in deze compacte blog een wijdere blik geven op emotie-eten, eetbuien en eetstoornissen van Human Design bekeken. Ik noem deze blog compact, want Human Design kent zoveel diepte, dat dat niet in één blog te vangen is. Daarvoor zou je beter een persoonlijk coaching-traject bij me aan kunnen vragen. Maar begin eerst maar eens met de informatie in deze blog.

In dit blog komen de verschillende energietypen aan bod. In deel 2 lees je meer over de centra van Humand Design en in deel 3 kun je meer leren over dit onderwerp vanuit de poorten en kanalen.

Energietypen:

Volgens Human Design hebben verschillende types mensen verschillende strategieën en autoriteit om beslissingen te nemen. Het begrijpen van je Human Design type kan onthullen hoe je op emoties reageert en hoe dit je eetgedrag beïnvloedt.

Generator en Manifesting Generator:

Deze types hebben over het algemeen veel fysieke energie die ze moeten kanaliseren. Wanneer ze niet betrokken zijn bij activiteiten die hen vervullen, kunnen ze zich gefrustreerd of rusteloos voelen, wat kan leiden tot het zoeken naar comfort in voedsel als een manier om de innerlijke onrust te verzachten. Het is belangrijk voor hen om activiteiten te vinden die hen echt inspireren en vervullen, zodat ze minder geneigd zijn om naar eten te grijpen om zich beter te voelen.

Wanneer ze lekker in die energie zitten, kunnen ze de signalen missen dat het tijd is om te eten of te rusten. Voor hen is het helpend om regelmatig te eten, niet alleen vanwege de benodigde energie uit voeding, maar ook om te voorkomen dat ze enorme honger krijgen, waardoor ze sneller gaan overeten en zich niet verzadigd voelen. Als ze al een tijdje worstelen met eetbuien en overeten, kan ‘intuïtief eten’ voor hen een mooie methode zijn om opnieuw het verschil tussen voldoening en vol weer te leren ervaren. Voor hen is het allerbeleangrijkste dat zij leren te eten op basis van de sacrale respons.

Projector:

Projectors zijn van nature gevoelig voor de energieën om hen heen en absorberen vaak de emoties van anderen, wat hen kan overweldigen en uit balans kan brengen. Dit kan leiden tot onbewust eten als een manier om deze emoties te verdoven of te negeren. Ze moeten leren hoe ze energetische grenzen kunnen stellen en zichzelf beschermen tegen negatieve invloeden, zodat ze niet geneigd zijn om emoties weg te eten. Het is dus voor hen heel belangrijk om te leren luisteren naar hun lichaam en opnieuw te ontdekken hoe hun energie werkt. Misschien voelen ze zich energieker wanneer ze bijvoorbeeld 4 uur per dag werken, of werkt het voor hen heel goed om in de ochtend en avond te werken en overdag te rusten. Het is in ieder geval niet gezond voor hen om mee te gaan in de conditionering dat ze altijd maar harder moeten werken. Dat overruled namelijk hun eigen energielevels en veroorzaakt schommelingen in hun hormonen, zoals het stresshormoon Cortisol. Dit kan eetbuien veroorzaken en ervoor zorgen dat ze meer vet vasthouden rondom de buik.

Manifestor:

Manifestors hebben de neiging om een sterke interne drang te voelen om dingen in gang te zetten en onafhankelijk te zijn. Echter, wanneer ze zich gefrustreerd voelen of het gevoel hebben dat ze hun doelen niet kunnen bereiken, kunnen ze impulsief gedrag vertonen, waaronder impulsief eten. Het is belangrijk voor Manifestors om manieren te vinden om constructief om te gaan met hun frustraties en om ondersteuning te zoeken bij het realiseren van hun doelen, zodat ze minder geneigd zijn om hun emoties weg te eten. Ze hebben veel energie in zich en hebben gedurende de dag veel pauzes nodig om overtollige energie uit hun lichaam te krijgen. Rustmomenten gedurende de dag zijn belangrijk voor hen. Dit kan echter ook een valkuil zijn om te gaan snaaien. Het is essentieel dat ze begrijpen dat wanneer ze naar snacks grijpen, ze niet aan de rust komen die ze nodig hebben. Als ze een emotie-eter zijn die snaait bij onrust en verveling, is het raadzaam om hier hulp voor in te schakelen.

Reflector:

Reflectors zijn bijzonder gevoelig voor de emoties van anderen, wat kan leiden tot het weg eten van emoties of het verliezen van controle over eetgedrag in stressvolle situaties. Het is essentieel voor Reflectors om bewust te zijn van hun omgeving en hun energetische grenzen te stellen om zichzelf te beschermen tegen overmatige stress en emotionele triggers. Ze kunnen de neiging hebben om ongezonde eetgewoonten over te nemen van anderen en moeite hebben met het volgen van een vast eetschema vanwege hun verschillende energiecycli. Flexibiliteit in eetgewoonten en zelfbewustzijn zijn daarom belangrijk voor Reflectors om een gezonde relatie met voedsel te behouden. Het ontwikkelen van mindfulness- en zelfbewustzijnstechnieken kan Reflectors helpen om emotionele triggers voor eetbuien te herkennen en gezonde coping-strategieën toe te passen, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of professionele begeleiding. Met deze aanpak kunnen Reflectors effectief omgaan met emotionele stress en eetstoornissen.

Iedereen is uniek

Het is belangrijk om op te merken dat elk individu uniek is en dat algemene patronen niet altijd van toepassing zijn op iedereen. Daarom is het cruciaal om altijd naar het specifieke ontwerp en de differentiatie van een persoon te kijken om een beter begrip te krijgen van hun eetgedrag en hoe dit kan worden beïnvloed door hun Human Design.

Ongeacht je Human Design type, zelfbewustzijn is de sleutel tot het overwinnen van emotie-eten, eetbuien en eetstoornissen. Het is belangrijk om te erkennen welke emoties je eetgedrag beïnvloeden en welke triggers er zijn die leiden tot ongezonde eetgewoonten. Daarnaast is het essentieel om zelfzorgpraktijken te hanteren die je helpen om op een gezonde manier met emoties om te gaan, zoals meditatie, lichaamsbeweging en het zoeken naar ondersteuning bij vrienden, familie of professionals.

Wil je dieper duiken in het onderwerp emotie-eten, eetbuien en eetstoornissen vanuit Human Design bekeken?

Klik hier voor blog deel 2 over de dit onderwerp vanuit de centers bekeken. (Blog komt vermoedelijk half maart online)

Liever luisteren dan lezen? 

Van deze blog is ook een podcast beschikbaar:

Volg je me al op Instagram?