Sacrale autoriteit

Jouw sacrale autoriteit vertelt je dat je in het moment beslissingen mag maken met je onderbuik. Wanneer je je de laatste tijd vermoeid hebt gevoeld, is de kans groot dat je niet zo verbonden bent geweest met je sacrale centrum.

 

Wat je eerst nog mag weten over het sacrale centrum;

sacraal centrum bodygraph

Het sacrale centrum is een motorcentrum. Het is het centrum van de levensenergie, van vruchtbaarheid en van creatiekracht. Het gaat niet enkel en alleen over sexuele passie, geslachtsgemeenschap en voortplanting. Het gaat ook over het ‘maken’ ofwel het ‘creëeren’ van dingen in zijn algemeenheid. Van creaties in je hobby’s, op je werk of in je business; van de vruchtbaarheid van het maken van nieuwe vriendschappen, knutsels, kunst, muziek, het opzetten van je nieuwe bedrijf, het opstarten van een nieuw project op je werk… Je hoeft niet persé creatief te zijn. Jouw sacrale centrum geeft je energie om nieuwe dingen te doen en deze goed vol te houden.  Als dat bijvoorbeeld het verkopen van huizen is omdat je makelaar bent, dan is het verkoopproces van ieder huis voor jou weer een creatie op zichzelf. Je werkt aan een vruchtbare verkoop en je helpt de kopers weer vooruit in hun leven. Sacrale energie gaat namelijk ook over het zorgen voor je ’tribe’. Dat kunnen ook jouw klanten zijn.

Jouw passies zijn als een kompas in jouw leven. Als jij doet waar je echt gepassioneerd over bent, dan stroomt de energie eindeloos. Ken je dat; dat je met iets heel leuks bezig bent en de tijd vergeet, of je vergeet om tussendoor ook nog te eten? Díe energie… Jouw sacrale centrum is voor jou als een batterij. Werk je aan dingen die je -eigenlijk- niet leuk vindt, maar omdat je vindt dat het moet… dan loopt je batterij leeg. Misschien is dat ook wel de reden dat je je de laatste tijd uitgeblust kunt voelen. Misschien is dat zelfs wel de reden dat jij je in eerste instantie niet kunt vinden in jouw energietype; dat van een (Manifesting) Generator. Als dat zo is, dan wordt het NU tijd dat je dingen gaat doen waar jouw vlammetje in je buik weer letterlijk van aan gaat. Want in potentie is jouw sacrale centrum een krachtige bron van energie.

Naar bed als je moe bent

Voor iemand met een gedefinieerd sacraal centrum is het heel belangrijk om ’s avonds pas naar bed te gaan wanneer je je moe of uitgeput voelt. Wanneer je letterlijk je ogen niet meer open kunt houden. Dat is natuurlijk niet elke avond zo. Naar bed gaan wanneer je sacrale centrum nog energie heeft is niet handig voor jou. Het kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt of een onrustige nachtrust hebt. Dit kan voelen als rusteloosheid. En dat is heel slecht voor je gezondheid. Nachtrust is immers een belangrijke pijler als het gaat om fysieke en mentale gezondheid.

Wees gerust, dat betekent heus niet dat je nog een blokje moet gaan hardlopen ’s avonds. De energie kan al minder worden door wat simpele klusjes. Voor mij helpt het vaak om nog even de was weg te werken, de afwas te doen of nog even wat te rommelen in mijn knutselkamer. Na zo’n 20 minuten voel ik dan dat het tijd voor mij is om naar bed te gaan.

Fysieke beweging

Het kan ook zijn dat, wanneer je bij het naar bed gaan nog energie hebt, je overdag niet voldoende energie hebt verbruikt. Niet alleen creatiekracht maar ook fysieke beweging is heel belangrijk voor (Manifesting) Generators! Heb je de hele dag stilgezeten, dan doe je er goed aan om gedurende de dag meer beweging in te plannen. Kijk voor jezelf wat haalbaar en prettig is. Je kunt een telefoontje bijvoorbeeld ook wandelend door je wijk doen. Explosieve sporten (als cardio en krachttrainng) passen goed bij (Manifesting) Generators. Vaak zitten hier conditioneringen op. Onderzoek je gedachten en experimenteer met je onderbuikgevoel (of het achteraf juist voldoening geeft).

Opstaan met nieuwe energie

Wanneer je weer helemaal ge-reconnect bent met je sacrale energie, zul je merken dat je in de ochtend al meteen opstaat met een dosis energie. Jouw batterij laadt namelijk op wanneer je goed slaapt.

Misschien is het een overtuiging dat je in het weekend uit moet slapen of dat je minimaal 7 uur slaap nodig hebt. Dit zijn externe gedachten die we geloven. Maar eigenlijk hoef jij alleen maar de energie van jouw sacrale centrum te volgen. Naar bed wanneer je moe bent, opstaan wanneer je wakker wordt. In het werkende leven ontkom je er natuurlijk niet aan om je wekker te zetten om op tijd op te staan. Wel kun je bijvoorbeeld in je vakantie de tijd nemen om jouw slaapcyclus te ontdekken. Dit zou een experiment voor je kunnen zijn. Wanneer je de volgende dag vroeg op moet, kun je er de avond van te voren voor zorgen dat je al wat vroeger uitgeput bent, zodat je moe en voldaan wat eerder naar bed kunt.

Valkuilen

Helaas heeft dit centrum ook valkuilen. Wanneer je met je hoofd keuzes maakt en initieert, heb je geen toegang tot je sacrale energie. Het is dus echt belangrijk om je strategie “wachten om te reageren” op te volgen. Geef je sacrale centrum de ruimte om ergens op te reageren.

Wanneer je lekker in je energie zit, kan het zijn dat je te hard gaat werken en dat je jezelf voorbij loopt. Dat je veel energie hebt betekent niet dat je constant maar aan het werk moet zijn. Ook bij een gedefineerd sacraal centrum is rust nemen belangrijk.

Let in je omgeving erop dat mensen geen misbruik van jouw energie maken. Omdat jou dingen gemakkelijk afgaan en jij ergens de energie voor hebt betekent niet dat je dat ook automatisch moet doen.

De batterij van jouw sacrale centrum laadt op als je iets leuks doet en loopt leeg als je iets doet wat je niet leuk vindt. Je kunt dat merken wanneer je een baan hebt die je niet leuk vindt. Ben je overspannen of heb je een burn out? Ga dan niet ‘uitrusten’ maar ga juist dingen gaan doen die je leuk vindt en die je voldoening geven. Werk aan je connectie met je sacrale centrum.

Mijn persoonlijke tips: in onze samenleving kun je niet alleen maar doen wat je leuk vindt. Soms moet je nou eenmaal iets doen wat je minder leuk vindt. Dat geldt voor iedereen!

 • Wees je bewust van de dingen die je moet doen die je niet leuk vind. Kun je daarna een activiteit doen waar je wel energie en voldoening uit haalt? Of kun je een kleine aanpassing doen in de werkzaamheden die je niet leuk vindt, zodat het iets meer voldoening geeft?
 • Soms is de taak opzichzelf niet leuk, maar kun je je focussen op het resultaat. Ik heb persoonlijk een hekel aan het opvouwen van de schone was. Vooral ondergoed en sokken… Als ik nadenk dat straks alle lades weer vol zijn met schone sokken en onderbroeken (voldoening) dan vind ik het minder erg om aan te beginnen.
 • Je sacrale reactie is altijd een reactie in het hier-en-nu. Misschien heb je ergens -nu- geen zin in maar kan het zijn dat je er over 30 minuten ineens wel zin in hebt. Gaat het om iets dat kan wachten? Misschien is het dan nu niet het juiste moment maar straks of morgen wel. Dat betekent dat ik een lastig telefoontje soms even uitstel. En als ik dan een dag later een sacrale JA voel, dan merk ik dat het telefoontje reuze meeviel en binnen 2 minuten gedaan is.

Je sacrale autoriteit volgen

Je hebt nu gelezen dat het sacrale centrum energie voor jou creeert. En die energie is jouw hulpmiddel bij het nemen van beslissingen. Het sacrale centrum heeft binaire energie. Het geeft enkel en alleen een JA of een NEE aan. Wanneer het voor jou geen harde JA of NEE is maar een MWAH, dan mag je dit zien als een NEE…

Een JA herken je aan geluiden zoals: uh-huh! of JA!

Een Nee herken je aan geluiden zoals: uhn-huh! of Neh!

Een Mwah herken je aan geluiden zoals: uhm.. Deze kan soms ook voelen als een error of een block.

Je herkent je reactie soms ook juist uit lichaamstaal; naar voren hangen of juist achteruit deinsen. Je sacrale reactie is vooral een soort oer-reactie. Nog voordat je mind er tussenkomt.

Onderzoek wat jouw eigen sacrale reacties zijn, want dit is voor iedereen weer anders. Mijn sacrale JA is een als een soort schrikreactie waarbij ik mijn adem in een snelle teug naar binnen vasthoud en ik mijn schouders optrek. Soms zet ik ook nog grote ogen op. Als ik in de winkel iets zie wat ik graag zou willen, dan is dat meestal mijn sacrale reactie.

Reageren op gesloten vragen

Om (steeds weer opnieuw) verbinding met je sacrale centrum te maken, kun je oefenen met gesloten ja/nee of dit/dat vragen:

 • Wil je je winterjas aan?
 • Wil je pindakaas op je boterham
 • Wil je even buiten wandelen
 • Wil je je nieuwe oorbellen in of een ketting om?
 • Wil je nu een cappuccino of een kop thee?
 • Wil je met de auto of met de fiets naar de stad?
 • etc.

Je ziet dat bovenstaande vragen over het hier-en-nu gaan.
Je kunt jezelf ook vragen stellen over de toekomst:

 • Is mijn baan nog passend bij mij?
 • Wordt het tijd om te verhuizen?
 • Zal ik mijn slaapkamer weer eens gaan behangen?
 • Zal ik zaterdag naar de bioscoop gaan of thuis een film kijken?
 • Wil ik in de zomervakantie naar Spanje of naar Marokko?
 • Ga ik morgen met de trein of met de auto naar Utrecht?

Wat is de allereerste reactie die je voelde, nog vóór je hoofd er tussenkwam? Dát is je sacrale reactie die je mag volgen. Maar dat is niet altijd makkelijk. We zijn namelijk juist geconditieneerd om overal goed over na te ‘denken’. Alleen is nadenken vooral geschikt voor iemand met de mentale autoriteit. Zij mogen informatie verzamelen met hun gedachten om vervolgens de juiste keuze in te voelen. Jij niet! Jij mag voelen aan je onderbuik of iets een JA of een NEE is. En soms kan dat ook een antwoord zijn dat je niet met je mind verwacht had. Dan kom je op een punt waarin je kunt kiezen of je je sacrale autoriteit al durft te volgen of dat je voor je mind kiest.

Je mag altijd terugkomen op je beslissingen

Weet dat je sacrale centrum alleen reacties geeft voor het hier-en-nu. Misschien heb je -nu- zin om zaterdag uit eten te gaan, maar heb je zaterdag een andere sacrale reactie. Belangrijk dat je weet dat jij, met je sacrale autoriteit, hier altijd op terug mag komen. Ookal heb je altijd geleerd dat je je houdt aan je afspraken. Het kan helpend zijn om tegen je vriending bijvoorbeeld te zeggen: “Ik heb nu heel veel zin om zaterdag met je uit eten te gaan, maar pin me er niet op vast.” of “Voor nu lijkt me dat een goed idee, maar wellicht kom ik daar later nog even bij je op terug.” Dit zijn mooie oefeningen om te deconditioneren van de overtuiging dat afspraak ook echt afspraak is 😉

Experimenteren

Het is oké als je soms met je mind kiest. Want het is belangrijk dat je vertrouwen opbouwt met je sacrale autoriteit. Dat je erop mag leren vertrouwen dat jouw onderbuikgevoel altijd een correcte beslissing voor jou maakt. Wanneer je ervoor kiest om je mind te volgen, let er dan bewust op wat er daarna gebeurt. Vaak zie je dat ‘verkeerde’ keuzes juist frustratie of boosheid opleveren en dat je niet het resultaat krijgt waar je op hoopte. Deze inzichten zijn belangrijk om je vertrouwen te geven om de volgende keer je sacrale autoriteit te volgen. EN wat gebeurde er na het volgen van je onderbuikgevoel? Ook dit is belangrijk om te evalueren. Leverde het je voldoening op? Kwamen er nog meer kansen op je pad? Is het resultaat wat je hoopte? Of kreeg je zelfs meer?

Wil jij hulp bij het verbinden met jouw sacrale centrum of wil jij leren om nog méér/beter jouw sacrale autoriteit te volgen?

Neem contact op:

12 + 6 =

Volg je me al op Instagram?