It’s all about your strategy & authority

Inmiddels kan ik het dromen en hoor ik de stemmen van al mijn HD coaches, mentoren en readers in mijn hoofd:

“Strategie en autoriteit, Frouke!”

Het volgen van je strategie en autoreit is het allerbelangrijkste bij Human Design. Je kunt nog zoveel weten over de not self van je centra, poorten, kanalen en je incarnation cross… Als je -niet- je strategie en autoriteit volgt, heeft de rest ook geen toegevoegde waarde. Daarom begin je ook je Human Design experimenten met je strategie en autoriteit.

Strategie

De informatiebronnen van Human Design vertellen je dat jouw strategie “To Respond” is. Wachten om te reageren. Daar ga ik je wat meer over vertellen.

Alle energietypes hebben een eigen soort van aura. Die verschillende aura’s vertellen je hoe jouw energie werkt en hoe je om mag gaan met jouw omgeving. Elke type en elk aura is perfect! Dat is iets wat je echt mag onthouden! Maar waarschijnlijk vind jij jouw type en aura (wanneer je je erin verdiept hebt) het mooiste. Logisch, want het past bij jou.

aura generator

Het aura van een (Manifesting) Generator is een magnetische monopool die in jouw identiteitcentrum zit. Het maakt niet uit of jouw identiteitcentrum (ookwel G-center) open of (on)gedefinieerd is. Die magnetische monopool zorgt ervoor dat jij daarmee alles aantrekt wat voor jou bedoelt is en wat op jouw pad mag komen. Dat is iets heel moois want dat is een nuance in het ‘verhaal’  dat jij moet wachten om te reageren. Je mag erop vertrouwen dat, als je volgens je strategie en autoriteit leeft, je aantrekt waar je op mag reageren. Die fase van wachten betekent dus vooral dat je doorgaat met je dagelijkse leven -zodat- jouw magneetje lekker open kan staan om aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het aantrekken van:

 • Nieuwe vriendenschappen en relaties om je heen
 • Nieuwe mooie spullen voor in je huis
 • Nieuwe reisbestemmingen die je mag maken
 • Nieuwe hobby’s, baan, businesskansen
 • Etc.

Ik zal je een voorbeeld geven. Ik wilde graag in april 2023, rond mijn verjaardag, alleen op vakantie voor een paar dagen. Ik informeerde mijn omgeving met mijn plan. Ik vroeg mijn omgeving steeds om tips en 4 verschillende mensen adviseerden mij om naar Valancia te gaan. Mijn overtuigingen praatten me tegen; te ver weg, te duur, dat verdien ik niet… Ik reageerde vooral met mijn hoofd en niet met mijn lijf. Want mijn onderbuikgevoel leek het juist heel exciting. Ik volgde bewust mijn emotionele autoriteit om het een kans te geven. Bij wijze van experiment. En ineens was daar helderheid in de zin van dat ik het gewoon moest doen. Toen er helderheid was, zag ik ook opeens meerdere financiele mogelijkheden. Er stond me dus niks in de weg. Op dat moment kroop ik achter de computer, boekte ik de vliegtickets en het hotel en was mijn reis een feit. Het was een heeeeeerlijke vakantie!

Mijn persoonlijke tip: als iets meer dan 3x aan je voorbij komt mag je dat zeker als een serieus teken nemen om daar bewust op te reageren. En wanneer je merkt dat je jouw juiste manier van besluiten toepast, zul je merken dat acties die daarbij horen moeiteloos zullen gaan. Ik heb zelfs al meerdere keren ervaren dat er dan ‘ineens’ geld beschikbaar is gekomen. Heel bijzonder!

Nog even een sidenote over het “wachten”. In het begin zie ik bij veel mensen een enorme conditionering op het woord “wachten”. Alsof je niks anders meer kunt doen dan op de bank wachten tot er iets groots gebeurt. Zo werkt het natuurlijk niet. Het leven kan gewoon doorgaan, jij kunt gewoon naar je (vrijwilligers)werk, met je vriendinnen afspreken en bepalen wat je gaat eten en en wanneer je gaat koken. Net zoals je altijd hebt gedaan. Stop alleen onmiddelijk met zelf ideeen en plannen te initieren. Dat is de strategie van een Manifestor en niet van jou. Je laat dus anderen met een plan, idee of voorstel komen. Zodat jij erop kunt reageren. Het echte wachten begint wanneer het “wachten” verandert in het “zijn”.

Waiting is boredom and after boredom there is being.

verbinding motorcentrum keelcentrum manifesting generator

Toevoeging voor Manifesting Generators

Generators en Manifesting Generators zijn dezelfde energytype en hebben dezelfde strategie, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Je vraagt je misschien af; wat is nou dan het verschil tussen deze twee? Manifesting Generators hebben ook een overeenkomst met Manifestors. Beiden hebben een verbinding tussen keelcentrum en motorcentrum (sacraal, hart/ego, wortel, solar plexus, het wortelcentrum kan een indirecte verbinding hebben door bijvoorbeeld het miltcentrum), waardoor het lichaam snel in actie kan komen. Je kunt ook vaak zien dat Manifesting Generators meteen reageren met hun lichaam door naar voren of achteren te bewegen, de hand uit te reiken of meteen op te staan. Let er maar eens op.

Het keelcentrum is het “manifestatie-centrum”. De energiestroom van het hoofd- en Ajna centrum loopt naar het keelcentrum en de energiestromen van alle centra onder de keel lopen ook naar de keel toe. Alle thema’s van alle centra kunnen tot uiting komen via het keelcentrum. Door je uit te spreken, maar ook door de handelingen die je doet. Doordat een Manifesting Generator dus een motorcentrum heeft verbonden aan het keelcentrum, komt deze sneller in actie dan een pure Generator. Manifesting Generators kunnen meer van de-hak-op-de-tak springen en daarbij soms stappen overslaan, waardoor ze later merken dat iets bijvoorbeeld toch weer opnieuw gedaan moet worden. Manifesting Generators kunnen ook meer behoefte hebben aan afwisseling van bijv. werkzaamheden, sportclubs, hobby’s etc. Terwijl Generators zich over het algemeen langer in één taak kunnen vastbijten.

In Zakelijk Human Design heet een Generator een “Bouwer” en een Manifesting Generator een “Uitgesproken Bouwer”. Misschien geeft dit je ook wat meer inzicht.

Gefrustreerd of voldoening?

Voor alle energietypes is er een zogenaamd ‘signature feeling’ en een ‘not self’.

Het signature feeling is het gevoel dat je ervaart wanneer je op jouw juiste pad zit. Het is het gevoel van voldoening, tevredenheid. Dat gevoel wanneer je weer iets van je to lijstje hebt gevinkt of wanneer je terugkijkt op iets wat je heel erg leuk hebt gevonden. Dát gevoel is belangrijk voor jou. Wanneer je dit gevoel al een tijdje niet meer hebt gevoeld, bedenk dan een paar kleine taakjes die je weer voldoening geven en ga die taakjes doen. Zo kom je namelijk weer ‘in alignment’.

Jouw not self is het gevoel van frustratie. Wanneer de dingen je niet meezitten of mislukken. Jouw frustratie ontstaat meestal omdat je niet je strategie en autorteit hebt gevolgd. Want dan maak je verkeerde beslissingen die niet goed voor je uitpakken.

(Manifesting) Generators die hun leven heel erg hebben geleefd als een Manifestor omdat hen geleerd is om veel initiatieven te nemen, zullen het gevoel van frustratie goed kennen. Wanneer je zelf initieerd, zal op den duur de energie stokken en kom je niet meer verder. Als je dan toch uit compensatie doorzet, omdat je mind je vertelt dat je door moet zetten, gaat de uitkomst niet zo zijn zoals je van te voren had gedacht. Bovendien raak je uitgeput want de energie stroomt niet. Dit is ook vaak hoe burn-outs kunnen ontstaan.

Misschien herken je dat je de angst voelt vanuit je strategie om te wachten om te reageren. Komt er dan wel iets op mijn pad? Is er dan wel iemand die mij iets vraagt? Word ik dan wel uitgenodigd? Mis ik straks iets moois als ik maar blijf wachten? Gaat er ooit nog wat gebeuren? Deze onwetendheid kan flink wat angst geven en er voor zorgen dat je uit angst toch zelf gaat initieren. Terwijl jij juist gemaakt bent om op alles om je heen te reageren.

Een kleine tip uit eigen ervaring: zoek weer random taakjes die je een gevoel van voldoening geven. Zo kun je weer proberen te shiften naar je signature feeling.

En vergeet niet: jij hebt een aura dat aantrekt, dus je mag erop vertrouwen dat leuke dingen jouw kant op komen.

Autoriteit

Autoriteit is als je innerlijke GPS bij beslissingen. Het wijst je de weg in het doolhof van keuzes maken. Jouw autoriteit vertelt je hoe je beslissingen mag maken. Wanneer je hiermee begint te experimenteren, dan zul je merken dat dingen ineens anders lopen en gemakkelijker gaan. Dat bepaalde dingen goed voor je uitpakken. Supergaaf, toch? Er is alleen een grote kans dat je moet wennen aan jouw autoriteit omdat je het anders hebt aangeleerd gekregen.

Misschien ben je geneigd om snelle beslissingen te moeten nemen omdat je vroeger opmerkingen te horen kreeg als:

 • Treuzel nou eens niet zo!
 • Jij eeuwige twijfelkont!
 • Je weet toch wel wat je wilt!
 • Als je iets wilt moet je het NU zeggen!
 • Je moet NU een keuze maken, anders gaat het voorbij!

Of misschien ben jij eigenlijk een enorme impulsieveling en kreeg je daardoor opmerkingen als:

 • Denk er maar eens goed over na!
 • Maak maar een lijstje met de voordelen en nadelen!
 • Heb je er echt GOED over nagedacht?
 • Weet je het echt heel zeker?
 • Heb je het goed overwogen?

Ga dit voor jezelf maar eens na… Welke overtuigingen hierover heb jij in je gezin meegekregen?

Hiërarchie van de autoriteiten

Wist jij dat je niet zomaar een autoriteit hebt toegewezen gekregen maar dat er een logische volgorde in zit? Het begint bij de standen van de planeten tijdens jouw imprint (moment dat je de baarmoeder verliet). De standen van de planeten definieren een aantal poorten. En als 2 overliggende poorten toevallig tegelijk zijn gedefinieerd dan onstaat een kanaal. En dat kanaal zorgt ervoor dat beide centra aan de uiteinden van dat kanaal ook gedefineerd zijn.

Voor het opzoeken van de autoriteit kijk je naar de Solar Plexus, oftwel het emotionele centrum. Als deze is gedefinieerd, dan heb je automatisch de emotionele autoriteit. Als deze niet gedefinieerd is dan kijk je naar het sacrale centrum. Als deze dan wel gedefinieerd is dan heb je de sacrale autoriteit. Zijn zowel het emotionele centrum als het sacrale centrum niet gedefinieerd bij jou, dan heb je op deze website niets te zoeken want dan ben je een Projector, Manifestor of Reflector 😉

Human Design Leven strategie autoriteit profiel waaier Frouke

De emotionele autoriteit

Blog Wat is Human Design?

De sacrale autoriteit

Wil jij hulp bij het beter leren volgen van jouw strategie en/of autoriteit? Wil je meer duidelijke voorbeelden en praktijksituaties in jouw eigen leven om mee te experimenteren?

Neem contact op:

6 + 3 =

Volg je me al op Instagram?